Digitalizacija – spona za budućnost

Građanima Srbije dostupan besplatan elektronski potpis na daljinu

_________________

Кancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu od danas je omogućila novu uslugu na Portalu eUprava – elektronski potpis na daljinu (u „oblaku“).


Elektronski potpis na daljinu je kvalifikovani sertifikat koji se čuva na serverima u Državnom data centru.

 

Svaki građanin koji ima ConsentID mobilnu aplikaciju ili kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici ili USB tokenu može besplatno da dobije elektronski potpis u „oblaku“, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu, prenosi Beta.


Da bi građani koristili elektronski potpis u „oblaku“ na portalu eUprava na raspolaganju je i Aplikacija za elektronsko potpisivanje u „oblaku“ kao usluga namenjena svima koji žele da na brz, jednostavan, pouzdan i bezbedan način elektronski potpišu pdf ili xml dokument.


Takođe, i sve ostale usluge na portalu eUprava – euprava.gov.rs ili portalu lokalnih poreskih adminsitracija lpa.gov.rs koje zahtevaju elektronsko potpisivanje mogu da se elektronski potpišu u „oblaku“.


„Кvalifikovani elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko potpisivanje na daljinu donosi brojne olakšice kako administrativnom sistemu naše zemlje, tako i građanima jer omogućava jednostavniju, povoljniju i besplatnu upotrebu elektronskog potpisa, budući da ne zahteva da korisnik poseduje čitač smart kartica i instalaciju dodatnih softvera“, rekla je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić prilikom puštanja u rad nove elektronske usluge.


Ona je dodala da je ovo važan korak za dugoročni razvoj digitalnog društva u Srbiji i da je veoma raduje „što smo svi bliže iskorišćenju svih potencijala digitalnog doba“.


„Zahvaljujući elektronskom potpisu u „oblaku“ građani više neće morati da brinu oko instalacije softvera za korišćenje potpisa na karticama ili tokenima, a omogućeno im je da koriste i najsloženije usluge elektronske uprave samo sa mobilnog telefona“, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.


Pozvao je i druge državne institucije, pre svega Agenciju za privredne registre, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Nacionalnu službu za zapošljavanje i Poresku upravu, da u najkraćem roku omoguće korišćenje elektronskog potpisa u „oblaku“ i na njihovim portalima.


Izvor: biznis.rs